Вгору
  • «Гетьманська столиця»
  •  

pic16 квітня 2011 року студенти Бізнес-коледжу разом з директором Франко Ольгою Леонідівною відвідали «Гетьманську столицю» - селище Батурин в Бахмацькому районі Чернігівської області на річці Сейм.

Спершу ми побували в домі Василя Кочубея, що нині музей «Будинок генерального судді Лівобережної України». Цей будинок єдиний в Батурині, що зберігся з кінця 17 століття. Музей містить кілька кімнат з портретами гетьманів та речами часів Козаччини а також підвал, де була розміщена кімната слідства і камера для в′язнів. Там же представлені знаряддя для катування. Поряд з музеєм пам′ятник загиблим при визволенні Батурина в часи другої світової війни, діюча пасіка та яблуневий сад. Ми відвідали Цитадель Батуринської фортеці, пам′ятник чотирьом гетьманам (Дем′яну Многогрішному, Івану Самойловичу, Івану Мазепі і Кирилу Розумовському), під час правління котрих Батурин був столицею.

В 1708 році російське каральне військо повністю зруйнувало Батурин, а в 2004 році був зроблений перший крок до відновлення старої Батуринської цитаделі і встановленню кам′яного хреста з іконою Божої Матері, знайденої під час археологічних розкопок.

picВ ті далекі часи було чотири оборонні вежі, але після того як встановили хрест місця для четвертої не залишилось.

В урочищі «Цитадель» збереглись рештки земляних укріплень, вік яких, за свідченнями археологів, складає більше 900 років. Цитадель була відстроєна зі збереженням розмірів і зовні повністю відповідає оригіналу.

Неподалік урочища ми побачили дерев′яну Церкву Воскресіння Божого(відтвореної за єдиним збереженим аналогом-дерев′яною церквою у м. Седнів), з підвального приміщення церкви йде підземний хід, відтворений на автентичному місці, знайденому археологами). Церква Воскресіння Божого увійшла в склад Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

picВ центрі цитаделі знаходиться гетьманський будинок.

В музеї «Скарбниця» будуть експонуватися зразки монет та інших грошових знаків від гетьманського періоду до сьогодення.

picНеподалік від музею «Скарбниця» стоїть колодязь, біля протилежної стіни від входу стоїть кілька гармат і 4-рогий якір, які захоплено розглядали наші хлопці.

З оглядової площі надбрамної вежі відкривається одна з найкращих панорам долини Сейму. Архітектурно-меморіальний комплекс «Цитадель Батуринської фортеці», точно відтворений, яскраво ілюструє як виглядала найбільш укріплена частина міської фортеці 1669-1708 рр.

Наступним пунктом і останнім пунктом нашої екскурсії по Батурину став палац Кирила Розумовського. Коли ми приїхали, то побачили чудовий парк і два флігеля розкішного палацу – лівий і правий. Всередині палац теж дуже красивий. В ньому ми побачили величезну кількість портретів, великих і маленьких статуеток, меблі того часу (відтворені, а подекуди і оригінальні), жіночі прикраси, листи закоханих, документи тощо.

Подорож до історичного міста залишила багато позитивних вражень, а під час екскурсії студенти змогли поповнити знання про рідну країну, що так необхідне кожному українцеві.

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard