Вгору
  • Студентська конференція в Європейському університеті
  •  

Свобода - це життя,
Не промайне воно повз мене,
Жадає до мети моє буття -
Стаємо ж під Європи ми знамена!

Студент Європейського університету,
сержант батальону «Донбас»
Євген Шевченко

Традиційно вже 15 рік поспіль в грудні місяці в стінах Європейського університету відбувається живий обмін накопиченими знаннями та науковими доробками студентів та молодих науковців в гуманітарних науках. Це проходить в форматі Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Україна ХХІ століття: тенденції та перспективи розвитку». Цього року конференція відбулась 4 грудня. Але, цьогорічна конференція відбувається (як і всі події в нашому житті) в умовах російської військової агресії. Водночас, найголовнішою подією останнього року ми, українці, (і не тільки ми) вважаємо Євромайдан або ж Революцію Гідності, яка вже увійде в підручники історії.

Саме ці події (також Помаранчева революція 2004 року) породили новий суспільний феномен – явище Майдану як простору протесту проти свавілля влади та особливої форми самоорганізації громадян.

Що змінилося за цей рік? Яким він був для кожного з нас та всієї України?

Оргкомітет конференції на чолі із професором Тимошенко Зоєю Іванівною цього року прийняв рішення приурочити цьогорічну конференцію річниці Євромайдану та Революції Гідності. Адже саме там, на Майдані виборювалось право українського народу на гідне життя в європейській спільноті. У прагненні цієї мети українці продемонстрували єдність, наполегливість та звитягу. За це віддали свої життя «Небесна сотня» та, на жаль, і сьогодні наш народ втрачає людські життя на тимчасово окупованих територіях сходу України в протистоянні з російськими найманцями.

Щорічно конференція відбувається за підтримки голови Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності, заслуженого працівника освіти України, доктора філософії, професора, ректора Європейського університету Тимошенка Івана Івановича. В своєму виступі перед учасниками цьогорічної конференції зазначив, що від початку свого існування конференція організовувалася для студентів тільки Європейського університету та його філій. Але вже 4 роки вона має статус Всеукраїнської. Як показала практика, Європейський університет за попереднього режиму був одним з не багатьох навчальних закладів де відкрито продовжували підтримувати європейську інтеграцію та сподівання на демократію і, при цьому, нікого не утискали за інші політичні погляди.

pic«Рік тому в українському суспільстві розпочалися процеси, які змінили і змінюють не лише політичну палітру в Україні, а й геополітичний ландшафт світу. Аналізувати та оцінювати наслідки цих подій ми ще будемо не одне десятиліття, а можливо й століття. Але, вже сьогодні, ми зобов’язані дати відповіді на багато питань політичного, історичного, економічного характеру, щоб відчути себе нарешті «гравцями», а не «глядачами» в процесі творення нового світового порядку та власної долі», - зазначив Ректор Європейського університету.

Також Іван Іванович вернув увагу присутніх, що організована пряма online-трансляція конференції на офіційному сайті Європейського університету та побажав молодим науковцям поповнити лави нової української еліти, яка зробить незаперечним та незворотнім існування України в європейському духовному, культурному та науковому просторах.

picПроректор з навчально-виховної роботи Європейського університету Бутенко Андрій Петрович зазначив у своєму виступі, що «сьогодні ми зібралися щоб обговорити питання сучасного українського державотворення в історичному, культурологічному, політичному, економічному, інформаційному контексті в колі, яке поєднало студентів (найчисельніша аудиторія), молодих науковців, визнаних науковців, представників професорсько-викладацького складу, політологів, політиків, громадських діячів, військових та всіх небайдужих до майбутнього України. Але, потрібно пам’ятати, що таку можливість ми маємо завдяки непереборній звитязі, мужності та патріотизму наших військових та добровольців, які зараз, в ці хвилини захищають нашу територію від подальшого загарбання російського агресора на сході України. Серед них 22 студенти Європейського університету», - повідомив на завершення свого виступу А.П. Бутенко.

…Україна перебуває сьогодні в стані війни за свою територію та незалежність. Водночас, існує ніби дві реальності. Для нас жахлива реальність обстрілів, поранених та вбитих існує лише в хроніці новин…

picСаме тому, оргкомітет конференції запросив на зустріч із учасниками конференції військового, сержанта батальйону «Донбас» студента заочного відділення Європейського університету Шевченка Євгена, який два дні тому повернувся з іншої реальності під назвами АТО, фронт, передова…

Виступ Євгена так вразив присутніх, що здавалося питанням не буде завершення… а ще наш гість, який водночас є нашим студентом прохопився мимохідь, що пише вірші. Ось його поезія:

Утро бывает разным,
Милым, солнечным и прекрасным,
Упиваясь запахами лета,
Насладиться свежестью рассвета...

picНе всегда здесь удаётся нам,
Нам и нашим пацанам,
Насладиться запахами лета,
Когда ты убил здесь человека...

Главное, чтоб утром все живые,
Бодрые, здоровые, родные,
Чтоб не ранен кто, и не убит,
Пусть судьба всех нас тут сохранит...
15.07.2014 р.

Так гарно вдома...
А десь триває бій,
Такий, що палець зводить вже судома,
І нічим схолодити розпечений автомат,
Запеклий, безперервний бій,
І наші задають вамогих втрат,
але ж і зазнають...

picДесь там на Сході гинуть наші хлопці...
То чийсь був батько, чоловік чи син...
Як швидко звикли ми до смерті...
Вона вже не дивує нас,
І сліди крові на Майдані майже вже затерті,
Та боротьби вогонь наш не погас!

За незалежність нашу, за свободу,
За кращу долю, щастє наше,
Не втратити би знов нагоду,
Відвоювати право наше,
Й побудувати інше нам життя...
І чим поскорше зупинити крові пролиття...
Та повернути мир та спокій в наші душі,
Без вороття...
30.06. 2014 р.

На завершення Є. Шевченко з впевненістю зазначив, що незважаючи на всі труднощі, а подекуди й відверту антиукраїнську діяльність ми переможемо!

picЗаступник голови оргкомітету Пашкова Оксана Броніславівна, повідомила присутнім, що сьогодні ми можемо не лише на словах дякувати мужності та витривалості наших добровольців та військових, що знаходяться в зоні бойових дій захищаючи територію України та запросила всіх присутніх здати кошти для потреби наших військових й підтвердити тезу про те, що український народ із своєю армією. Й вже завтра разом із Євгеном представники від Студентської Ради Європейського університету закуплять необхідні нашим військовим речі та Євген безпосередньо передасть їх своїм побратимам в батальйон «Донбас».

picВ своєму виступі «Роль українського студентства в сучасному волонтерському русі» до учасників конференції звернулася політолог, юрист – практик, а після подій на Євромайдані, ще й координатор волонтерської діяльності політичної партії «Об’єднання Самопоміч» Анжела Данелян, яка, зокрема, наголосила, що «наше суспільство потребує справжньої еліти – зрілої, змістовної, здатної до служіння народу. Адже стратегія розвитку України та її втілення у життя залежить саме від якості еліт. Формування такої еліти – одне із ключових завдань українського суспільства. Сучасне студентство має усвідомлювати, що саме йому формувати цю еліту і саме від нього залежить якість майбутнього». Вона закликала студентів та молодих науковців бути відповідальними та долучатись до волонтерського руху, зокрема, до волонтерських проектів політичної партії «Об’єднання Самопоміч» в сфері культури та освіти; соціальних проектах (підтримки людей похилого віку, людей з обмеженими фізичними можливостями, дітей без сімей); інфраструктурних волонтерських проектах; екологічних; спортивних; туристичних, а також правничого волонтерського руху для студентів-юристів. Дослухатися до свого серця, старанно навчатися для майбутнього нашої держави та піклуватися про тих, хто цього потребує в нашому суспільстві є гідним завданням для справжніх патріотів України, вважає А. Данелян.

…21 листопада 2014 року в Україні вшановували пам'ять загиблих і згадували події, які кардинально змінили країну і кожного з нас - українці відзначали річницю Євромайдану та Революції Гідності…

Що може об’єднати українців? Як нам співіснувати із Росією та її агресивною політикою? Як ми сприймаємося нашими європейськими партнерами? Які механізми маємо напрацювати, щоб досягти миру та гідно увійти в європейську сім'ю?

picНа ці та інші актуальні питання сьогодення шукали відповіді учасники пленарного засідання серед яких варто відмітити: аспіранта кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов Європейського університету Пирога Миколу із доповіддю «Україна – 2014: між московською диктатурою та європейським лібералізмом»; студентку ІІІ курсу факультету інформаційних picсистем та технологій Європейського університету Верещак Катерину із доповіддю «Політологічний аналіз сучасного конфлікту між Україною та Росією»; студента ІІІ курсу Інституту шоу-бізнесу Європейського університету picКозлова Костянтина із доповіддю «Реформаційні культурно-мистецькі рухи сьогодення в Україні»; студентку ІІІ курсу факультету економіки та менеджменту Європейського університету Грищенко Юлію із доповіддю «Участь молоді в подіях Євромайдану » та студентку І курсу Інституту шоу-бізнесу Європейського університету Матченко Ольгу із доповіддю «Революція Гідності в Україні: результати та сподівання».

pic

На секційних засіданнях були заслухані доповіді, які різнобічно висвітлювали сучасні євроінтеграційні та військові реалії а також актуальні питання та тенденції в усіх сферах життєдіяльності українського суспільства.

picНа підсумковому пленарному засіданні керівники секцій цьогорічної конференції: Хорватова Оксана Олегівна – заст. завідувача кафедри цивільного і господарського права Європейського університету, кандидат юридичних наук, доцент; Мандрагеля Володимир Андрійович - професор кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов, доктор філософських наук, професор; Вінтонів – Бахарєва Світлана Зіновіївна – доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат філософських наук; picШиян Оксана Миколаївна – доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов, кандидат соціологічних наук, доцент; Трикіша Андрій Петрович – старший викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов доповіли про плідну роботу учасників конференції, відзначивши доповіді, які своєю актуальністю та змістовністю викликали конструктивні дискусії. Проректор з наукової роботи Європейського університету – Мельник Віктор Миколайович побажав молодим дослідникам зростання в науковій діяльності та нових відкриттів, які є вкрай необхідними сьогодні та стануть ще більш витребуваними в мирний час та продовжувати витворювати наукове підґрунтя позитивних змін в сучасній Україні.

picЦьогорічна конференція надала можливість висловити свої думки з багатьох болючих проблем українського державотворення в історичному, культурологічному, економічному, правовому, політологічному вимірі 108 учасникам з усієї України. Водночас, моральною особливістю цьогорічної конференції стало відчуття єдності та спільної відповідальності за майбутнє України.

Заступник голови оргкомітету конференції,
завідувач кафедри соціально-гуманітарних
дисциплін та іноземних мов
Пашкова О.Б.

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard