Вгору
  • З Днем Конституції України!
  •  

З Днем Конституції України!

Вітаємо усіх нас, друзі, з Днем основного закону нашої держави! Святкуймо щорічним нагадуванням собі положень нашої Конституції, щороку глибшого розуміння їх сенсу та значення для бажаного порядку та добробуту.

Слава Україні!

Конституція України: zakon.rada.gov.ua


 

Цікаві факти про Конституцію України:

 

Процес підготовки Конституції України зайняв на шість років – з 1990 по 1996 рік.


 

Протягом 1990–1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців. Комуністи пропонували зберегти назву УРСР, відновити радянську форму правління, обмежити права президента і увійти в новий Союз. Крим міг би позбутися статусу автономії, якби була прийнята редакція Конгресу українських націоналістів.


 

Найбільш гострі дискусії точилися навколо питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Республіки Крим та російської мови.


 

Засідання Верховної Ради України щодо прийняття Основного Закону тривало добу. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект на одному засіданні без перерв. У результаті бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи депутатам вдалося узгодити всі положення документа. Голосування проводилося по кожній статті окремо і цілими розділами. Голосування за Конституцію України в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.


 

«Є Конституція!», – такі були перші слова голови Верховної Ради України Олександра Мороза після прийняття Конституції 315 голосами.


 

21 червня 1996 року було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.


 

22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціального тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана в Музей книги і друкарства.


 

У 2019 році в мережі «Інтернет» з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко
 

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard