Вгору
  • 29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв Крут
  •  

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько 500—600 вояків. У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога.

 

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією, яка зупинила ворога на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.  Брестський мир означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (відповідно до Брестського договору) звільнили від більшовиків практично всю Україну. Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива.

 

"Надзусилля, жертовність і героїзм одних мають і зворотний бік – безвідповідальність інших",  - говорить  історик Ярослав Файзулін. "Так було і у бою під Крутами. З одного боку, молодь справді героїчно захистила Батьківщину. З другого боку, значна частина військ київського гарнізону зайняла нейтральну позицію і відмовлялася протистояти більшовикам. У 1918-му український уряд не зміг створити повноцінного війська і не втримав українську державність з вини соціалістичного керівництва Центральної Ради, яке було переконане у тому, що російські брати-соціалісти ніколи не почнуть військової агресії проти України ".

103 роки тому українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.  Пам'ятаймо наших Героїв!

 

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard