Вгору
  • Європейські читання в Європейському університеті
  •  

picЗ нагоди Дня Європи в Україні, який відзначається в цьому році 18 травня, в Європейському університеті відбулися ХІІІ студентські Європейські читання.

У привітальному виступі до учасників та гостей звернувся Ректор Європейського університету, голова організаційного комітету щорічних Європейських читань, професор Іван Іванович Тимошенко. Він зазначив про актуальність європейської інтеграції для України, розвиток громадянського суспільства на основі європейських традицій та цінностей, наголосив на ролі молоді в реалізації цього процесу, picна її відповідальності за своє гідне майбутнє, закликав студентів бути цілеспрямованими, амбітними, вірити в свої сили та потенціал.

Модератором на Європейських читаннях була завідувач кафедри філософії і соціально-гуманітарних дисциплін, доцент Оксана Броніславівна Пашкова, яка побажала результативної наукової роботи студентам, реалізації своїх ідей, плідного обговорення доповідей, а також зазначила, що в Європейському університеті підтримка європейських цінностей та прагнення до євроінтеграції підтримується з часу його заснування та складає основу стратегії університету, планування освітнього процесу, організації навчальних та наукових програм і проектів.

picНа пленарному засіданні заходу перед учасниками виступили поважні гості: Ірина Владиславівна Баладинська — Голова МГО «Польське наукове товариство в Житомирі», кандидат педагогічних наук, доцент з доповідю на тему: «Досвід культурної дипломатії Польщі в умовах євроінтеграційних процесів України». Варто відмітити, picщо це єдине Польське наукове товариство в Україні. Дмитро Анатолійович Левусь — директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан», член громадської ради МЗС України з доповідю «Роль України у забезпеченні загально-європейської системи безпеки»; Олег Іванович Лісний — виконавчий директор аналітичного центру «Політика» з доповіддю на тему: «Молодіжні організації українців Європи як фактор євроінтеграції України».

Традиційно найактивнішу участь у проведенні Європейських читань беруть члени студентського науквого товариства «Еврика», які цікавляться питаннями геополітики, правознавства, політології. Європейські читання — це результат плідної праці студентів, їх дискусій, обговорень, наукових пошуків, які проводяться під керівництвом досвідчених викладачів кафедри філософії і соціально-гуманітарних дисциплін. Кращі доповіді друкуються в збірниках статтей конференцій та у виданнях Європейського університету.

picВ цьому році ХІІІ Європейські читання були присвячені таким актуальним питанням євроінтеграції: умови Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; досягнення України в співпраці з Європейським союзом; економічні, політичні, освітні вигоди та перспективи для нашої країни, як майбутнього члена союзу; молодіжні програми ЄС.

Розпочалася робота на Європейських читаннях із демонстрації офіційного відеоролика Європейського Союзу про історію створення та основні віхи розширення ЄС, його лідерів та основні угоди, що надихнуло учасників приступити до конструктивного діалогу щодо сучасних питань та альтернатив ЄС, особливо визначення проблем та перспектив для євроінтеграційного майбутнього України.

picЧлен студентського наукового товариства «Еврика» студент ІV курсу факультету інформаційних систем та технологій, Микола Пирог, у своїй доповіді «Євроінтеграційний шлях України: здобутки та виклики» грунтовно проаналізував досягнення України у взаєминах з Євросоюзом, за весь період співпраці. Було висвітлено досягнення нашої держави у військовій, енергетичній, транспортній галузях та у сфері законотворчої діяльності. Доповідач детально охарактеризував програму ініціативи ЄС «Східне партнерство», головування України в ОБСЄ в 2013 році. У висновку було наголошено на взаємовигоді від приєднання України у велику родину країн ЄС.

picЗ цікавою доповідю на тему «Геополітичний феномен Європи в контексті глобалізації» виступила студентка І курсу юридичного факультету Данилюк Крістіна. Вона висвітлила політичні, економічні та соціальні вигоди для України від євроінтеграційного проекту, також крім перспектив розвитку ЄС вцілому як геополітичного феномену розглянула і асиметричність інтересів фундаторів ЄС.

picПитанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке стоїть на порядку денному в нашій державі, присвятила свою доповідь - «Угода про асоціацію Україна-ЄС: правовий аналіз», студентка І курсу юридичного факультету Нечипоренко Оксана. Було дано порівняльну характеристику між підписанням «оригінальної» Угоди про асоціацію і тимчасової. На думку автора, питання про тимчасову угоди виникло у зв'язку з набуттям політичного забарвлення даного питання, яке може бути вирішено лише шляхом компромісу.

picЕкономічній співпраці між ЄС та Україною була присвячена доповідь студентки ІІ курсу Бізнес-коледжу Павленко Уляни. На основі статистичних даних, підписаних угод та їх умов у економічній сфері, було зроблено висновки про стратегічне значення європейського вектору в даній галузі та потребу подальшого поглиблення співпраці.

picПро інститути управління Європейського союзу, як одну із умов успішної діяльності, доповіла студентка І курсу юридичнго факультету Ахтаніна Олена у своєму виступі «Діяльність інститутів ЄС як модель управління наддержавним об'єднанням». Автор наголосила на важливості багатофункціональності інститутів управління, що є необхідною умовою для стабільного, збалансованого регулювання всіх сфер діяльності держави та забезпечення належного рівня життя.

picЗаблоцька Анна, студентка ІІ курсу Бізнес-коледжу у своїй доповіді «Чи важко бути жінкою в Україні та Європі?» зробила порівняльну характеристику правової захищеності, соціального статусу жінок і звернула увагу на низку прогалин в українському законодавстві в цьому питанні. Важливими були приклади щодо використання європейського досвіду для подолання даної проблеми в нашій країні.

Порівняльну характеристику системи освіти в Англії та Україні здійснила студентка І курсу юридичного факультету Острянська Марина, яка відзначила певні переваги та недоліки у кожній із систем освіти.

picЦікавими та пізнавальними були також доповіді Козлової Тетяни, студентки ІІ курсу юридичного факультету «Європейські устремління України»; Валігули Оляни, аспірантки кафедри філософії і соціально-гуманітраних дисциплін «Political aspects of Ukraine's renewable energy development in the context of European integration».

Варто відмітити, що виступи супроводжувалися мультимедійними презентаціями, які доповнювали доповіді, концентруючи увагу присутніх на основних фактах і тезах доповідачів, що підтримувало активність обговорення заявлених питань.

Загальна атмосфера цьогорічних Європейських читань продемонструвала, що сучасна студентська молодь підтримує та вболіває за входження України до Європейського Союзу, і хоча зрозуміло, що це складний та довготривалий шлях випробувань, змін та, в певній мірі, переломів, але більшість дотримується думки, що Європа та Україна єдині не лише за географічною ознакою, а й за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід'ємною частиною європейської цивілізації.

Отже, Європейський університет — це не лише назва одного з найбільших приватних вищих навчальних закладів в Україні, це - стратегія нашого розвитку!

Штифурко Світлана Володимирівна
Завідуюча методичним кабінетом Європейського університету

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard