Вгору
  • Назустріч Великодню! Майстер-клас з писанкарства в Європейському університеті
  •  

picТрадиція виготовляти Великодні писанки та крашанки сягає ще в дохристиянські часи. Пов'язана вона із язичницьким культом уславлення весни, пробудженням сил природи. Християнство вклало в обряди й символи новий зміст і розмальоване яєчко стало символом найурочистішого свята - Великодня, свята Воскресіння Ісуса Христа, торжества віри та правди.

picВ Європейському університеті українська культура та національні традиції є невід’ємною частиною навчально-виховного процесу, тому напередодні світлого християнського свята Великодня за ініціативи кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов був організований майстер-клас з українського писанкарства в ході якого, кожен присутній своїми власними зусиллями міг витворити багатокольорову писанку як символ миру, родинного щастя та добробуту.

На початку заходу до присутніх звернулася Перший проректор Європейського університету проф. Тимошенко Зоя Іванівна висловивши свої почуття та присвяту Українській Писанці та писанкарям у власній поезії:

pic pic

Українській Писанці таі писанкарям присвячується…

Бог дарував Їй іскорку Божу -
Писанки творить на казки схожі
Радість дарує і щастя людям
Світлу надію, що мир в світі буде.
За Великоднем разом з весною
Наповняться ріки святою водою
Змиє Дніпро наш війну і всі біди
Вони за водою в минуле всі підуть.
А Україна єдина і вільна
Знову підніметься,
Знову розквітне,
Знову засяє,
Знову воскресне
Бо вона гідна ласки небесної
Бо вона славна, бо вона вічна
Сильна народом своїм героїчним!
08. 04. 2015 року.

picПрактичну частину заходу провела доцент кафедри Форостюк Інна Вадимівна, народний майстер з писанкарства.

Вона ознайомила студентів та присутніх на майстер-класі з традиційною технікою розпису пасхальних яєць – батік. Оргкомітет даного заходу у складі зав. кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов Пашкової О.Б., доцента кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов Форостюк І.В., старшого викладача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та іноземних мов Чибіс Л.В. та лаборанта кафедри Маркарової Р.С. підготував заздалегідь необхідні матеріали, які використовувались для розпису: яйця, віск, фарби та спеціальні інструменти – писачки.

За допомогою пояснень та презентації ведучої майстер-класу Форостюк І.В. кожен отримав великодній подарунок - виготовлену власноруч яскраву писанку і зміг взяти її з собою як символ наближення світлого свята Великодня!

picВарто зазначити, що участь у майстер-класі взяли не лише студенти І курсу усіх факультетів Європейського університету та студенти ІІ курсу Бізнес-коледжу усіх спеціальностей, а й співробітники університету.

picПисанка – це неповторне багатство, особливість української культури. ЇЇ треба берегти, як безцінний скарб і пишатися нею, як і всіма українськими традиціями!



Вітаємо всіх колег та студентів Європейського університету зі світлим Христовим Воскресінням!

Фотоальбом «Майстер-клас з писанкарства в Європейському університеті»

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard