Вгору
  • Підписання Угоди про співробітництво між Асоціацією навчальних закладів України приватної форми власності та Конфедерацією недержавних вищих закладів освіти
  •  

27 січня відбулася знаменна подія для усіх закладів освіти приватної форми власності – Угоду про співробітництво підписали між собою Асоціація навчальних закладів України приватної форми власності та Конфедерація недержавних вищих закладів освіти і науки України. Нагальність підписання договору зумовлена реформами міністерства освіти, що, в свою чергу, спричинили значну дискримінацію приватних вишів.

Як підкреслив Іван Тимошенко, голова Асоціації, ректор Європейського університету, останнім часом система освіти і приватного, і державного сектору знаходиться під загрозою через проблеми, викликані політикою міністерства. Серед них насамперед знищення заочної та дистанційної освіти, недоліки системи зовнішнього тестування та ціла низка невирішених питань стосовно правового статусу приватних закладів освіти. «Сьогодні у нашій країні у ВНЗ вчиться 520 чоловік на 10 тис. населення. Для порівняння: у країнах Західної Європи цей показник становить 700-800 осіб, у Японії, Тайвані - 900-950 чоловік» , - окреслив невеселу статистику ректор. Також він зазначив недосконалість закону «Про вищу освіту», розробленого МОНУ. «Цей закон – він не тільки не сьогоднішній і не вчорашній, він позавчорашній», - підсумував пан Тимошенко.

Сама Угода визначає співробітництво між Асоціацією та Конфедерацією стосовно вирішення значного масиву завдань. Основними з них буде розробка та спільна експертиза проектів нормативних документів щодо діяльності вищих навчальних закладів України, захист професійних інтересів професорсько-викладацьких кадрів, усунення недоліків ліцензування та акредитації напрямів і спеціальностей приватних вишів. Значну увагу в Угоді приділено спільній діяльності студентів, стажуванню їх за кордоном та постійному обміні ідеями в освітянському та науковому середовищі.

Народний депутат, голова правління Конфедерації недержавних вищих закладів освіти Юрій Мірошниченко наголосив на викликах перед системою вищої освіти, що лежать саме в площині правового регулювання. Мовиться і про правовий статус недержавних вищих закладів, і про державне замовлення, яке чомусь виконується лише державними вишами, і про недосконалу систему оподаткування та землекористування. «Ми не бачимо конфлікту з міністерством чи системою освіти як такою. Ми бачимо потребу в співпраці, яка, на жаль, сьогодні не втілюється в життя. Ми хочемо зреалізувати її для того, аби не втрачати високу планку інституцій, які насамперед готують кваліфікованих спеціалістів, а не займаються бізнесом», - підсумував він.

Загальну думку обох організацій висловив президент Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності народний депутат Анатолій Толстоухов. «Це не політичне дійство, - сказав він. – І приватна, і державна система освіти є загальною освітою України. Не ворогувати потрібно, а об’єднатися, аби в української освіти було майбутнє».

Оксана Гончар
Департамент туризму, реклами та відпочинку

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard