Вгору
  • ПОДОРОЖУЄМО УКРАЇНОЮ: студенти 1-3 курсів Бізнес-коледжу відвідали м. Ужгород
  •  

У краю Карпатському над Ужем
кочовому ворогу на зло
горде місто воїном і мужем
із душі слов’янської зросло…
Петро Скунць

У період з 12 по 14 травня студенти 1-3 курсів Бізнес-коледжу Європейського університету відвідали місто Ужгород під керівництвом куратора першого курсу та старшого викладача кафедри інформаційно-аналітичної діяльності Смоловик І.В. та співробітниці факультету інформаційних систем і технологій Іванюк Т.Ю.

Ужгород - одне з найдавніших міст України, зручно розташоване на самому кордоні з Європою. Неодноразово руйноване, місто, мов фенікс, щоразу повставало з попелу. Місто Ужгород, назване на честь річки Уж, має унікальне географічне розташування, давню історію та неповторний шарм, які студенти мали змогу оцінити прогулюючись мальовничими провулками старовинного міста.

Розпочали ми наше знайомство з Ужгородом  з одного з головних предметів гордості ужгородців - стародавнього замку ІХ-ХІІІ ст, який височіє в східній частині міста і помітний практично зі всіх куточків. Він став духовним оберегом міста і цілого краю, ніби віддаючи назад всю вкладену у нього енергію.

Далі відвідали Ужгородський музей народної архітектури та побуту — музей просто неба, складається з архітектурних пам'яток старовинного закарпатського села і зразків найдавніших і найбільш розповсюджених видів народного прикладного мистецтва. Заснований в 1965 році, відкритий для відвідувачів у червні 1970 року, займає площу 5,5 га. У музеї представлені зразки житла і садиб закарпатців низинних районів (долинян, румунів і угорців), а також — горян (бойків і гуцулів). У музеї просто неба розміщені 7 садиб, 6 житлових будівель, церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, корчма. У музеї зберігається понад 14 тисяч експонатів.

 На тій же вулиці, що і замок, розмістилася церква 18 століття, яка є пам'яткою архітектури, виконана у стилі рококо. Славнозвісна імператриця Марія-Терезія віддала храм у користування греко-католикам. У середині церкви знаходиться іконостас у стилі бароко, стіни та ікони розписані відомим художником Йосипом Бокшаєм. У підземеллях собору є крипта, де поховані місцеві єпископи. Навпроти собору є маленький сквер, присвячений австрійській імператриці Марії-Терезії. 

Кам'яний Пішохідний міст - один із найдавніших і найбільш відомих мостів Ужгорода, він з'єднує Театральну площу і площу Петефі на різних берегах. Також він є зв'язною частиною двох зовсім різних частин Ужгорода - Старого міста та Нового міста, населення називає це місце найулюбленішим місцем Ужгорода.

Чудової сонячної днини було дуже приємно прогулюватися в затінку Липової алеї. Вона має довжину 2200 м і є найдовшою не тільки в Україні, а й у всій Європі. До речі, найдовша липова алея в Європі була подарунком на весілля: Іштван Лаудон привітав свою кохану з їх особливим днем, подарувавши їй цілу алею.

 В останні роки набувають великої популярності міні-скульптури в Ужгороді. Автором цих творів є Михайло Колодко. Однією з перших з’явилася в 2011 році Свободка, повна назва якої «Маяк Ungvar». З того часу її прикрашають на свята. З кожним роком таких об'єктів стає більше і більше. Для того щоб знайти їх всі, знадобиться близько трьох годин, бо вони розкидані по всьому місту. Створена спеціальна карта, на якій позначено місця розташування міні-скульптур. Нами було знайдено декілька експонатів: скульптурка Миколайчика, солдата Швейка, Моцарта, пароплава «Карпатія» тощо.

Ужгород - солодке місто. Одне з небагатьох міст України, що має власний торт. До речі, він ще й смачнезний!

За довгі роки існування місто пережило десятки коронованих володарів. Ввібрало все найкраще від чужинців і зуміло переплавити історичні надбання різних народів. Місто, наповнене чудовими храмами, старовинними будівлями, загадковими скульптурами.ю місто, в яке ми обов’язково повернемося не раз…Перлина Закарпаття... Ужгород…

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard