Вгору
  • Відзначення Міжнародного Дня рідної мови в ПНВНЗ «Європейський університет»
  •  

21 лютого Європейський університет разом з усією Україною відзначив  Міжнародний День рідної мови. Згідно з затвердженим ректором  плану заходів в Університеті були проведені цікаві заходи,  в яких взяли активну участь студенти університету разом з викладачами.

Так, старший викладач кафедри документознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Бабінчук О.П. провела брейн-ринг на тему: «Подорож до країни Мовознавства». Студенти ІІ курсу Бізнес-коледжу ПВНЗ «Європейський університет» демонстрували знання не лише з української мови, а й інших мов світу.

Мета  цього заходу –   збагачення знань студентів про українську мову,  пробудження в них почуття національної гідності та формування  розуміння того, що українська мова – скарб, без якого не може існувати Україна.

Викладач іноземної мови Гараган К.О. зі студентами І курсу, вихідцями з  Народної Республіки Бангладеш, які навчаються за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», організувала проведення  презентацій, присвячених розвитку архівних установ, музеїв, бібліотек їхньої країни.

 Під час презентації  студенти наголосили на тому, що історія свята їхньої мови, на жаль, має дуже трагічний початок, оскільки саме 21 лютого 1952 року влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день став днем полеглих за рідну мову. традиціям рідної країни.

Доцент кафедри документознавства та інформаційно-аналітично-аналітичної діяльності кандидат історичних наук  Московченко Н.П. організувала для студентів   факультету інформаційних систем і технологій екскурсію  до Центрального державного   архів-музею літератури і мистецтва України.

Провідні архівісти та особисто директор Чижова О.В. ознайомили з студентів із історією архіву, який розміщено в будівлі колишньої Софійської бурси, змістом архівних фондів, розповіли про способи використання інформації, яка в них міститься. Студенти, як майбутні архівісти, мали можливість оглянути архів і музейну експозицію.

Особливий інтерес викликала екскурсія меморіальним кабінетом корифеїв української літератури і мистецтва: Платона Майбороди, Андрія Малишка, Миколи Глущенка, Олександра Довженка.

Викладач  кафедри документознавства та інформаційно-аналітичної діяльності, кандидат філологічних наук   Даценко Я.В.  під час круглого столу зі  студентами Бізнес-коледжу обговорила повість М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», яка є знаковою не лише для української літератури, а й культури та кіно  і відома далеко за межами України.

Студенти також міркували над тим, яка роль сучасних митців у становленні української державності, ділились враженнями про етнічні й релігійні особливості українців, простежили взаємозв?язок між їхніми віруваннями та формуванням українців як етносу.

Доцент  кафедри соціально-гуманітарних дисциплін університету Топольницька Ю.А.  провела тематичний  урок на тему: «Розвиток української писемності: від початку XVIII ст. до сьогодення».

На занятті  студенти  другого курсу факультету економіки та менеджменту розповіли  цікаві факти про найдавніші писемні пам’ятки, які були знайдені на території нашої держави та їхню роль у формуванні сучасної культури мовлення.

Старший викладач  підготовчого  факультету  університету  Солдатова Л. М.   зі студентами –  вихідцями з Ірану – провела заняття на тему «Сучасна перська мова».  У своїх виступах студенти акцентували увагу на тому, що перська мова, або фарсі як південно-західна іранська мова індоіранської гілки індоєвропейської сім'ї – наступниця давньоперської мови.

Декан факультету менеджменту і бізнесу,  кандидат економічних наук доцент Харчук Т.В. організувала проведення цікавого заняття зі студентами першого курсу –  вихідцями з Індії– на тему «Індія як одна з колисок світової цивілізації» .

В своїх презентаціях студенти відзначили, що Індія – багатомовна країна, індійці розмовляють кількома сотнями різних мов, а от статус офіційної мови Республіки Індія має мова гінді, це вказано в Конституції країни.

Таким чином, зазначені заходи нагадали студентам про цінність рідної мови та важливість її застосування на всіх рівнях спілкування.

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard