Вгору
  • ХVI Всеукраїнська науково-практична конференція для студентів, аспірантів та молодих вчених «Україна ХХІ століття: тенденції та перспективи розвитку»
  •  

(До 25-річчя незалежності України та Європейського університету)

03 грудня 2015 року в стінах Європейського університету відбулася ХVI Всеукраїнська науково-практична конференція для студентів, аспірантів та молодих вчених “Україна ХХІ століття: тенденції та перспективи розвитку”, приурочена 25-річчю незалежності України та Європейського університету. Конференція, яка є традиційною і п’ятнадцять років поспіль проводилась як всеукраїнська студентська конференція, цього року змінила формат своєї назви на конференцію для студентів, аспірантів та молодих вчених з огляду на їх велике бажання долучитися до участі в заході.

Організаторами конференції традиційно виступають Європейський університет та Асоціація навчальних закладів України приватної форми власності, а також Центр суспільних досліджень «Український меридіан» та Центр досліджень проблем громадянського суспільства. Майже 100 учасників зареєструвалося з доповідями на пленарне та секційні засідання конференції.

Урочисте відкриття конференції пройшло в залі засідань Вченої Ради Європейського університету. З вітальними словами до співорганізаторів, учасників, гостей звернулися ректор Європейського університету проф. І.І. Тимошенко та перший проректор проф. З.І.Тимошенко, які наголосили на тому, що «Європейський університет з початку свого заснування став тим науково-дослідним центром, який відкрито підтримував та втілював у життя європейські стандарти в освіті. Нині Україні, як ніколи, доведеться напружено шукати своє місце в європейській культурній спільноті, а для цього вже зараз інтелектуальній верстві нашого суспільства необхідно думати не лише про те, як українцям увійти в Європу, але й як гідно себе представити».

pic pic

На інституційно-правових аспектах державно-громадської взаємодії в Україні у «постреволюційний» період зосередив увагу слухачів проф. О.А. Корнієвський. В.О. Кулик виступив з цікавою та ґрунтовною доповіддю на тему «Обрії майбутньої України. Горизонт 2050». Про створення повноцінної капеланської служби у війську України як вагомий чинник на користь євроатлантичної та європейської інтеграції України говорив у своїй доповіді Д.А.Левусь. Загалом анексія Криму та окупація частини Донеччини й Луганщини як виклики українській державності, а також духовні та економічні шляхи відродження Донбасу, як проблеми, стали наріжними каменями дискусій пленарного та секційних засідань. Про це засвідчили полемічні дебати між В.О.Куликом та В.В.Козьмою (після його доповіді на пленарному засіданні на тему «Роль політичного тероризму в дестабілізації політичної системи суспільства») щодо проблеми протистояння «Схід – Захід» і місця й ролі в ньому України.

pic pic
pic pic

Після пленарного засідання робота конференції проходила в режимі чотирьох секційних засідань: 1. «Україна: історичний та культурологічний вимір», 2. «Євроінтеграційний вектор розвитку України: історія та сьогодення. демократія і громадянське суспільство в сучасній Україні», 3. Проблеми суспільно-політичного та духовного розвивитку України. Виклики українській державності та шляхи їх подолання», 4. «Питання теорії і практики економічного життя сучасної України». В пленарному засіданні та секційних взяли активну участь окрім науковців, студентів, аспірантів, молодих вчених Європейського університету, почесні гості та представники Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, Національного університету фізичної культури і спорту України, Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, Одеського інституту фінансів УДУФМТ, Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г. Шевченка, Криворізької філії ПВНЗ «Європейський університет» та інших ВНЗ України. Участь у конференції представників академічних установ наочно засвідчує тісний взаємозв’язок між наукою та освітою в межах проведеного заходу на базі Європейського університету.

Усі учасники конференції отримали неоціненний практичний науковий досвід живого спілкування, участі в дискусіях, дебатах, висвітленні та вирішенні злободенних проблем у сфері політології, культури, історії, економіки тощо. На заключному пленарному засіданні учасникам було вручено сертифікати учасника конференції, почесні грамоти та подарунки за найкращі доповіді.

pic pic pic pic pic
  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard