Вгору
  • Нарада керівників вищих навчальних закладів України приватної форми власності з питань імплементації Закону України «Про вищу освіту».
  •  

picЗа ініціативи Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності 18 вересня 2014 року в приміщенні Європейського університету відбулась нарада керівників вищих навчальних закладів України приватної форми власності з питань імплементації Закону України «Про вищу освіту».

В нараді взяли участь: Лілія Михайлівна Гриневич – голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти; Сергій Іванович Бондаренко – заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Іван Іванович Тимошенко - голова Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності, ректор Європейського університету, члени Координаційної Ради Асоціації, а також ректори, директори та відповідальні секретарі приймальних комісій зі 106 вищих навчальних закладів України.

picНараду відкрив Голова Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності, ректор Європейського університету Іван Іванович Тимошенко. Він привітав усіх присутніх з прийняттям нового Закону України «Про вищу освіту» - важливого кроку до розвитку сучасної системи вищої освіти в Україні.

У своїй вступній промові перед учасниками наради Лілія Михайлівна Гриневич зазначила, що «саме після Революції гідності, ми змогли ухвалити новий Закон «Про вищу освіту», який пропонує справжню системну реформу у сфері вищої освіти».

pic pic pic

«Ми вимушені були узгоджувати інколи досить суперечливі інтереси. Адже, не секрет, що інтереси ректорів деколи не співпадають з інтересами викладачів, інтереси університетів - з інтересами роботодавців, інтереси студентів - з інтересами батьків. Ми спробували в публічному діалозі врахувати інтереси усіх заради однієї мети - реального підвищення якості вищої освіти в Україні і формування нашої системи, як конкурентоздатної для входження до Європейського Союзу», - зазначила Лілія Михайлівна. «Приватні навчальні заклади в українській освітній системі живуть у значно жорсткіших конкурентних умовах, аніж вищі навчальні заклади державної форми власності, оскільки, не мають гарантованої державної підтримки. І для нас, розробників, однією з базових цінностей, закладених в Законі «Про вищу освіту» став конституційний принцип рівності форм власності. Це знайшло відображення у можливості приватних навчальних закладів претендувати на державне замовлення» - зауважила Голова Комітету.

Сергій Іванович Бондаренко розповів, що цей Закон впроваджуватиметься у три етапи. Перший етап - це етап напрацювання підзаконних актів (наказів, постанов, розпоряджень). Як зазначив представник Міністерства освіти, це етап вироблення тих документів, без яких не можна рухатися далі, починаючи вже від освітніх стандартів. Але, на його думку, «навіть вже на першому етапі університети можуть зробити досить багато».

pic pic pic

Подальша розмова відбувалася у форматі запитань та відповідей щодо особливостей імплементації Закону «Про вищу освіту» для вищих навчальних закладів приватної форми власності. На нараді також обговорювались Умови прийому до вищих навчальних закладів у 2015-2016 навчальному році.

За підсумками засідання, виступаючи перед представниками ЗМІ, Л.Гриневич зауважила, що «є позиції, які не були внесені в Закон «Про вищу освіту», але ми розуміємо, що їх необхідно реалізувати».

Народний депутат також наголосила: «Ми розуміємо, що перед нами дуже багато роботи і зараз наступним великим завданням і викликом буде унормування Закону «Про освіту».

  • Інші події
  •  
  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard